SPOILED NEWS

ΟΙ ΠΤΥΧΕΣ ΜΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Η Κριτική ικανότητα αποτελεί τη λυδία λίθο για να βρίσκουμε την αλήθεια , είναι το απαύγασμα της πνευματικής δραστηριότητας του ανθρώπου. Είναι μια σύνθετη πνευματική λειτουργία.


Για να φτάσει στο σημείο να κρίνει ένας άνθρωπος πρέπει προηγουμένως  να έχει επιτελέσει διαμόρφωση κριτηρίων, μέτρων μέσω των οποίων θα φτάσει στη σύγκριση και στην εκτίμηση .


Θετική μπορεί να είναι και κάποια αρνητική κριτική,  περισσότερο από μια καλοπροαίρετη (ακόμα και αν εξακοντίζει μύδρους ) γιατί οι κριτικές  των άλλων προσφέρουν μια άλλη οπτική γωνία στα πράγματα. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η κριτική κάθε είδους  έχει ένα σκοπό, τη βελτίωση μιας κατάστασης.

Μια κριτική μπορεί να είναι ανώφελη και καταστροφική όταν είναι κακόβουλη διότι τα κίνητρα και οι στόχοι της δεν είναι η βελτίωση ενός έργου αλλά η δυσφήμιση και η υπονόμευσή του. Τα κριτήρια αξιολόγησης δεν είναι ορθολογικά αλλά τείνουν στην εμπάθεια και βέβαια στη ζήλια. Αυτές οι κριτικές εκτός του ότι δεν είναι κριτικές παρά αποσαφήνιση της χείριστης κατάστασης του υποκειμένου, δε βασίζονται σε γνώσεις και αρχές αλλά είναι προϊόντα άγνοιας, ημιμάθειας, προκαταλήψεων και αδυναμίας.

Για αυτούς τους λόγους η κριτική δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν μπορεί να γίνεται πρόχειρα και απερίσκεπτα. Επιτάσσεται  η καλλιέργεια κριτικής σκέψης, η παιδεία, η καλλιέργεια της πνευματικής δραστηριότητας.


Εν κατακλείδι, μέσα στον κυκεώνα των αντιλήψεων της εποχής μας , στην αλλοτρίωση, στην αλαζονεία, στην αμάθεια, οι αξίες όπως η διαλλακτικότητα, η ταπεινοφροσύνη, η αυτογνωσία και η αυτοκριτική εκλείπουν δυστυχώς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δ ε  βασίζονται σε αυτές της αρχές πέφτουν θύματα της εποχής, η οποία έχει γεννήσει και θρέψει όλα αυτά τα αρνητικά αισθήματα, και  βέβαια στην παγίδα του ίδιου τους του εαυτού. (είναι άτομα χωρίς προσωπικότητα και χαρακτήρα και άνθρωποι κακεντρεχείς που τρέφονται από το φθόνο και από την κακόβουλη και ανούσια κριτική).

Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης αποτελεί τη βάση της πνευματικής δραστηριότητας του ανθρώπου!

Leave a comment

Discover more from Spoiled Magazine

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading