SPOILED NEWS

Βullying /Cyber bullying /ενδοσχολικός εκφοβισμός /λεκτική ή σωματική βία.

This slideshow requires JavaScript.

Η σημερινή μέρα 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού.

Ο όρος bullying ή εκφοβισμός- βία στο σχολείο περιγράφει μια κατάσταση στην οποία ενυπάρχει εσκεμμένη σωμματικη ή λεκτική βία.

Σύμφωνα με έρευνες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται πολλαπλά περιστατικά ενδοσχολικής βίας τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Μπορείτε για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.antibullyingnetwork.gr/

Ας μην κρυβόμαστε και επικεντρωνόμαστε μόνο στα σχολεία γιατί τα περιστατικά εξώφθαλμα ενυπάρχουν και καλλιεργούνται παντού και όχι μόνο στα σχολεία όχι μόνο στα ίδια τα παιδιά . Και ενήλικοι πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες περιπτώσεις πολύ συχνά λεκτικού εκφοβισμού είτε στο χώρο της δουλειάς είτε στο πανεπιστήμιο είτε ακόμα και στο δρόμο . Παντού.

Βέβαια τα παιδιά αποτελούν μια ευαίσθητη πτυχή της κοινωνίας μας διότι ως ανήλικα είναι στην ηλικία που διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους και διαπλάθουν τη συμπεριφορά τους. Με αυτό να στέκεται ως αφορμή περισσότερη έμφαση πρέπει να δίδεται στα παιδιά παρά στους μεγάλους. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αναπτύσσουμε την αναιλγησία και προς γενικά περιστατικά bullying .

Η αήθης συμπεριφορά αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στη σημερινή εποχή σε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητά μας.

Πολλές φορές τα παιδιά ή οι άνθρωποι όταν δέχονται βία σωματική ή λεκτική είναι άθυρμα στη βούληση των ‘’ισχυρών’’ και μπορεί τέτοια περιστατικά να έχουν άσχημη κατάληξη.

Όλοι γνωρίζουμε το παράδειγμα του παιδιού απο τα Ιωάννινα. Εν έτει 2015 βιώνουμε ένα περιστατικό που πραγματικά εμένα με έχει ταράξει συναισθηματικά.

Δεν είναι τυχαίο τελικά γιατί ανεβαίνουν τα κρούσματα bullying παντού.

Η απάντηση στο γιατί, είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ…οχι η μόρφωση αλλά η ΠΑΙΔΕΙΑ ….Βέβαια αυτά μερικές φορές πάνε μαζί. Δεν υπαρχει η σωστή παιδεία , και όχι η καραμέλα που λένε απο πάντα σχετικά για την παιδεία. Μόρφωση υπαρχει ..Ο περισσότερος κόσμος είναι με μεταπτυχιακά και τελειώνει σχολές κτλ.Παιδεία δεν είναι μόνο μια δεξιοτεχνία είναι μια καθολική καλλιέργεια προσωπικότητας , ήθους, αξιοπρέπειας, εργατικότητας.

Η παιδεία είναι στολίδι για τον άνθρωπο. Και το πιο σημαντικό είναι η οικογένεια και η ψυχολογία του κάθε παιδιού. Το κάθε παιδί και γενικά ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να δειχτεί στον άλλον με κάθε τρόπο. Προσπαθεί να είναι αρεστός και βλέπει οτι γίνεται αρεστός οταν κοροιδεύει και τους άλλους. Πολλές φορές για να πετύχουν τον σκόπο κάποιοι δεν διστάζουν να αποστρακίσουν κάθε ηθικό έρεισμα.

Ειδεχθείς πράξεις συναντάμε συχνά και αυτό αν μη τι άλλο πρέπει να τελειώσει ανυπερθέτως. Στην εποχή των νέων μέσων και της ψηφιοποίησης περιστατικά bullying αυξάνονται ακόμα περισσότερο με γοργότερους ρυθμούς. Η επιλογή απόκρυψης στοιχείων αφήνει περιθώρια όχι μόνο για τέτοια περιστατικά αλλά και για άλλα ακόμα χειρότερα. Στα παιδιά πρέπει να δίνουμε τις κατάλληλες κατευθύνσεις και για στο διαδίκτυο σχετικά με τους κινδύνους που παραμονεύουν.

Όσοναφορά στο σχολείο , οι καθηγητές πρέπει να ευαισθητοποιούν τους μαθητές για αυτά τα θέματα που δεν είναι μόνο εκπαιδευτικά αλλά και ηθικά. Η οικογένεια πρέπει να στέκεται ακλόνητος πυλώνας στήριξης στην καλλιέργεια προτύπων και στην εκμάθηση καλής συμπεριφοράς απέναντι στο συνάνθρωπο και στο συμμαθητή τους.

Η παιδεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Όπως είπε και ο Bacon ‘’η γνώση είναι δύναμη’’ (sic).

About spoiledmagazine (582 Articles)
Case Study in ASSOE University

Leave a comment

Discover more from Spoiled Magazine

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading